Petrezselyem
Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Amennyiben nem főzzük, hanem az étel tetejére nyersen, díszítésnek használjuk, akkor a vitamintartalma nagyrészét meg is őrizzük. Petrezselymünk a hidegségi dombtetőn termett, leszedés után 4 órán belül már a szárítógépben van, ahol kíméletesen. 40-50 fok között szárítjuk.
Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
A petrezselyem fűszerből gyógytea is készíthető, ami a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Minden háztartásban megtalálható, így ha felfáztunk, rögtön tudunk egy jó petrezselyemteát főzni. Nyáron segít a felvizesedett lábak megkönnyebbülésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású.
A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik. Visszaállítja a szájban a PH értéket.