MEDVEHAGYMA
A hagymafélék családjába tartozik, íze, illata a fokhagymáéhoz hasonló. Felhasználása is a fokhagymáéval megegyezik, azonban a gyomrot nem terheli meg annyira. Összetétele alapján mindennapi használatra javasolt enyhe antibiotikum. Tavasszal, korán jelennek meg zöld levelei, ezért a medvehagyma ideális a tavaszi tisztítókúrákban. Immunerősítő. Tél után a szervezet immunrendszere érzékenyebben reagál a tavasszal bekövetkező hőmérséklet ingadozásokra. A medvehagyma az immunrendszer erősítésével segít a szervezetnek megbirkózni ezekkel a változásokkal. Vérnyomáscsökkentő. A hagyományos fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a szív- és érrendszeri-betegségek megelőzéséhez. Csökkenti a migrénrohamok és fejfájások gyakoriságát. Kedvezően hat gyomorbántalmak, székletrekedés, puffadás és ritka széklet esetén is. Féregtelenítő hatását intenzív ízének köszönheti. Felső légúti megbetegedések, például asztma vagy légcsőgyulladás esetén is alkalmazható.
Fűszerünk alapanyagát a fertőtájon, a hidegségi dombokon saját kertünkben termesztett medvehagymából kíméletes száritással készítjük. felhasználásra minden olyan ételben javasoljuk, ahol a fokhagymás ízt szeretnénk érezni. Készthetünk belőle krémlevest és mártást is. Akinek a fokhagyma gyomorégést, fájdalmat okoz, annak jó alternatíva a medvehagyma rendszeres használata.