ZAMATOS TURBOLYA
Magyarországon tavasszal napos mezők szélén, erdők mellett mindenhol megtalálható. Jellegzetes ánizsos illata van, üde zöld lombkoronája. Levelei a petrezselyemére hasonlítanak. Tavasszal az első zöld növényeink egyike így jelképezi a tavaszi megújulást, frissességet. Tele van klorofillal magnéziummal, vassal, karotinnal,kalciummal, mangánnal,cinkkel, szelénnel, A-B-C vitaminnal. Antioxidáns hatású, serkenti a máj, a vese működését, és vértisztító hatású.
Legjobb, ha nyersen, salátákba, turmixokba beleteszed, és úgy eszed. Ha főződ, akkor gombaételekhez, halételekhez, mártásokban szoktuk használni. Érdemes a főzés legvégén , majdnem nyersen hozzátenni az ételekhez. Főzhetsz belőle teát is: forrázni kell,2 teáskanálnyi szárított turbolya kell 3 dl vízhez. 6-8 perc áztatás után fogyasztható. Kellemes íze van magában is, de mézzel ízesíthető. Nyáron jégkockával finom üdítő lehet, ami a vizesedés megelőzésében a petrezselyemmel együtt jótékony hatású.
Német nyelvterületen a tavaszi hétfűszeres tisztító leves egyik alapnövénye.
Érdemes a tavaszi tisztító kúrába beépíteni a csalánnal, tyúkhúrral, pitypanggal, feltölti szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, energiával.