Régóta tudjuk, hogy az emberi vastagbélben kolonizáló baktériumok, vagyis a bélflóra/mikrobiom befolyásolja immunrendszerünket, ezáltal egészségünket. Több kísérletben is kimutatták már, hogy a mikrobiom összetételére és működésére a táplálkozási szokásaink vannak a legnagyobb hatással. Valamint az is ismert, hogy az étrendünk megváltoztatása rövid időn belül modulálja a bélflóránkat. Korunk civilizációs betegségeiben közös, hogy krónikus gyulladással járnak. Érdekes egybeesés, hogy a bélflóra megváltozása az iparosodás, városiasodás hatásra jól dokumentált jelenség. A z egyik élelmiszercsoport, aminek bizonyítottan jótékony hatása van az emberi bélflórára a fermentálással készült ételek csoportja. Ide tartoznak például: savanyúkáposzta is Átfogó, tanulmányokban bizonyították a fermentált ételek fogyasztásának kapcsolatát a diabetes, a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések csökkent rizikójával. Erősíti a gyomorsavat, az emésztési folyamatok így tökéletesen tudnak működni, nem indulnak el a megemésztetlen anyagok hatására a gyulladási folyamatok.
A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony.A sütőtököt a szépészeti ágazat is felfedezte, hiszen magas A-vitamin-tartalmának köszönhetően késlelteti az öregedést, segíti a bőr fiatalos fenntartását. E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően egészségesebbé teszi a bőrt.A magas A-vitamin-tartalma miatt ajánlott a fogyasztása a szemünk egészségéért. Javítja a látást és a benne található karotinok csökkentik a szürkehályog kialakulását. Segíti a sejtkommunikációt és serkenti az immunrendszert is, amely a benne található magas C-vitaminnak is köszönhető.Az immunrendszert erősíti a magokban található magas cinktartalom is, amely óvja a szervezetet az oxidatív károsodástól.